topimage

2012-02

Fun and interesting!! The lectures on starting food business sponsored by cross FM - 2012.02.21 Tue

20120219kouza.jpg
*This photo is taken with iPhone4, edited with camera+ and Instagram.

I attended the lecture on starting food business last weekend. The lecture is held weekly on Sundays, starting on the 12th of Feb. and ending on the 4th of March, sponsored by a local FM radio station cross FM. Mr. Tohya, an owner of cafe causa and CEO of Unite Visions Corp. is the main lecturer, inviting weekly guest lecturers from local food businesses, such as French Restaurant, Ice-cream Shop, Pubs, and so on. The picture is the one I took at the lecture on Feb. 19th at Kokura Colette (a local department store, where there's one of cross FM radio studios).

In fact I and Mr. Tohya have been known each other quite long time on Twitter, and we also have several common friends or acquaintances. I've been wishing someday we could meet... and that's it!! Till that day we only have contact on the internet such as Twitter or Facebook but at last it becomes real. He looked natural and warm-hearted person and at the same time he looked confident and having stalwart heart.

This day we all students sat down under the paper flag on which a future shop name is written. That's totally made a mood of "I'm making the first step towards my dream!" Until I kind of decide my future shop name "siesta" I looked up Esperanto or Latin dictionaries again and again searching for some nice word representing my shop concepts. Because I might go way off the concept and decide out focused name, I asked my husband advises sometimes. I think this name "siesta" is not bad, quite nice, but I'm not sure this is gonna be the one.

Siesta means a long break in the afternoon, usually in Spain. I've heard that Spanish people usually take 3 or 4 hours for their lunch break everyday!! They have lunch very slow, and sometime they take a nap. That is one of my shop concepts. I'd like to serve healthy foods, warm hospitality from core of my heart, as well as a space where people can relax heart and soul.

The lecture consists of 2 parts: in the morning we learn about business plans, and in the afternoon we listen to and talk with the owner of a local restaurant or a coffee shop, this time the chef owner of a French Restaurant called Etincelle Kawamoto was the lecturer. For everyone aiming at starting business, money is the biggest interest. I learned a lot listening to his speech.

My impression what is the most important thing is:
Are YOU really READY and DETERMINED or not??

The series of the lecture continues next week and the week after. I'm really excited attending this lecture with all fun and enthusiastic fellows.



*My website >> Chie's HACONIWA
*My husband's website >> Norihito Mitsunaga Photography

cross FM主催の飲食店開業講座!楽し! - 2012.02.21 Tue

201202_19_kouza.jpg
*写真はiPhone 4で撮影、camera+ とinstagramで編集。

写真は、先日2/19(日)にコレット小倉10Fで行われた、crossFM主催の『北九魂 北九州特産品の旨い店開業講座』にて。この講座は2/5(日)にプレ講座が、2/12、2/19、2/26、3/4の4回で本講座が行われることになっていて、小倉の
cafe causa
のオーナーであり、株式会社ユナイトヴィジョンズ代表の遠矢弘毅さんがメイン講師を務められています。
>> 講座の詳細・パンフはこちら


実は遠矢さんとは結構前からツイッターで繋がりがあり、共通の知人もチラホラいたり共通点があるということで、ずっとお会いする機会がないものかと思っていたのですが、こんな所でチャンスが巡って参りました。ツイッターとFacebookというネット世界でしか接点がなかったのですが、想像したとおりのナチュラルで温かい方で、それでも芯にしっかりをヴィジョンをお持ちの方だなぁ、という印象を受けました。

この日は「自分のお店の屋号とキャッチフレーズを考えよ!」という宿題が事前に出されており、予め提出した宿題に基づいて、各参加者座席の上に屋号と名前が掲げられていて。。。いやがおうにも夢への第一歩を実感してしまいました。屋号は、もう、すごーーーく悩んで、エスペラント語やラテン語の辞書をひいてみたり、頭に浮かぶイメージを言葉にしてメモ帳に書き出してみたり。私一人で考えるととんでもなく勘違いな的外れな名前になる危険性があるので、相方にも相談したりしながら。それでも決まらなくて、今のところは…ということで『siesta』になりました。

シエスタ。お昼寝という意味が一般的に知られているようですが、昼寝をしてもしなくても、長い昼休みのことを指すようです。ご存知、スペインの生活文化ですね。今のところ、私が考えているカフェでは、体に優しく美味しいお菓子・お料理はもちろんのこと、ゆったりと心も体もリラックスして長居しちゃうようなくつろぎの空間とおもてなしを提供しようと考えています。そのコンセプトを象徴する名前、siesta。なかなか良いかな?と思うけど、まだまだ時間をかけて考えてゆきたいです。

他にこの日は、事前に宿題として出されていた事業計画書に基づいて、主に資金計画や実際の物件探しなどについて詳しくお話を聞きました。やっぱり私達開業を目指す者にとって、お金は一番きになるところ。週替わりの講師で来られていた、フレンチレストラン『エタンセール カワモト』の川本さんも仰っていましたが、やはり、この業界でやっていくぞー!という「覚悟」が一番大切なのだなぁ、と強く感じました。


来週と再来週と、まだまだ講座は続きます。いつもは人見知り屋さんな私ですが、この講座では本当に楽しくて、一緒に学ぶ仲間達とも自然に話すことができて、次回がとても楽しみです。まだまだ沢山のことを学んで吸収してゆきたいと思います!


>> chie.の箱庭 homepage
>> 相方のブログ『焦点距離50ミリメートルの日々』

にほんブログ村 地域生活(街) 九州ブログ 北九州情報へ
にほんブログ村

--- --- --- --- ---

NEW ENTRY «  | BLOG TOP |  » OLD ENTRY

About chie.

chie

Author:chie
ちえです。唄うこと&お菓子を作ることが大好きです。夫と2人でNMphotography.という写真スタジオやってます。私の詳しいプロフィールはコチラをご覧ください。
Hi, I'm chie. You can see my profile HERE. Thank you!

Category

About chie. (1)
ちえ日記 (209)
NMphotography. (23)
nicola cafe (20)
自閉っ子Hayatoの成長キロク (38)
子供たちのこと (25)
唄うたい活動 (13)
前向きな躁うつ病日記 (16)
学び/coursera (9)
レシピ (4)

Links

このブログをリンクに追加する

Latest post

Monthly archives

Comments

Search

RSS links